Reka Bentuk Hiasan Dalaman

KENALI ASAS REKA BENTUK HIASAN DALAMAN 

 

Pada akhir artikel ini, anda akan dapat mengenali dan menggunakan prinsip reka bentuk hiasan dalaman yang digunakan oleh setiap pereka dalaman untuk membuat reka bentuk hiasan dalaman yang hebat, dan siapa yang tahu mungkin anda juga akan menjimatkan wang atau  jadikan ruang kediaman anda menjadi lebih anggun dan elegan! Sekarang mari bermula dengan pendahuluan, dan memahami apa itu reka bentuk hiasan dalaman

“Reka bentuk hiasan dalaman adalah proses membentuk perasaan ruang dalam, melalui manipulasi jumlah ruang serta rawatan permukaan. Tidak perlu dikelirukan dengan hiasan dalaman, reka bentuk hiasan dalaman menjurus mengenai aspek psikologi, seni bina, dan reka bentuk alam sekitar selain hiasan tradisional.

Pereka dalaman adalah orang yang dianggap profesional dalam bidang reka bentuk dalaman atau orang yang mereka bentuk dalaman sebagai sebahagian daripada tugas mereka. Reka bentuk hiasan  dalaman adalah amalan kreatif yang menganalisis maklumat program, mewujudkan arah konseptual, memperbaiki arah reka bentuk, dan menghasilkan komunikasi grafik dan dokumen pembinaan. Dalam sesetengah bidang kuasa, pereka dalaman mesti punyai lesen untuk praktis melalui firma. “- Sumber: Wikipedia

 

Sekarang anda mempunyai idea mengenai reka bentuk hiasan dalaman, kita boleh maju ke depan dan belajar sesuatu yang sangat bergun iaitu prinsip reka bentuk hiasan dalaman. Mari kita mulakan !

Prinsip Asas Reka Bentuk Hiasan Dalaman

Apabila membuat reka bentuk hiasan dalaman, anda perlu memikirkan rumah itu sebagai satu jisim ( ruang yang satu ; satu siri ruang dihubungkan dari dinding atas sehingga ke bawah . Oleh itu adalah wajar bahawa gaya dan tema yang sama digunakan secara menyeluruh. Ini bukan untuk mengatakan bahawa semua unsur reka bentuk dalaman perlu sama tetapi mereka harus bekerjasama dan saling melengkapi untuk memperkuat keseluruhan komposisi. Satu cara untuk membuat tema atau konsep ini adalah dengan penggunaan warna yang baik. Skema warna pada umumnya adalah cara yang baik untuk menyatukan koleksi ruang. Sebagai contoh, anda mungkin memilih tiga atau empat warna dan menggunakannya dalam pelbagai warna secara menyeluruh di dalam ruang rumah

 

 

reka bentuk hiasan dalaman

Dalam satu sinopsis pendek, bagi mereka yang hanya scan artikel ini , Keseimbangan ( balance ) boleh didefinisikan sebagai persama rataan berat visual di dalam bilik. Terdapat tiga gaya keseimbangan iaitu  simetri, asimetri, dan radial.

 

Imbangan di dalam Reka Bentuk Hiasan Dalaman

 

1. Imbangan simetri

 

reka bentuk hiasan dalaman

biasanya terdapat di dalam hiasan tradisional. Keseimbangan simetri ini  dicirikan oleh objek yang sama diulangi pada posisi yang sama pada kedua sisi paksi menegak. Misalnya, anda mungkin ingat bilik lama di mana pada setiap sisi bilik adalah cermin yang tepat dari yang lain. Simetri ini juga mencerminkan bentuk manusia, jadi kita selesa dalam suasana yang seimbang.

2. Imbangan asimetri

 

reka bentuk hiasan dalaman

lebih tepat dan dapat dilihat pada reka bentuk hiasan dalaman pada hari ini. Keseimbangan asimeteri dicapai dengan beberapa objek berbeza yang mempunyai berat visual yang sama atau punyai tarikan mata. Imbangan asimetri ini lebih kasual dan kurang bermain dengan emosi. Imbangan asimetri membawa konsep gerakan, dan membawa kepada bahagian dalaman yang lebih hidup.

3, Imbangan simetri radial

reka bentuk hiasan dalaman

adalah apabila semua elemen reka bentuk berhiaskan titik pusat. Tangga spiral juga merupakan contoh yang sangat baik dari keseimbangan radial. Walaupun tidak kerap digunakan dalam reka bentuk hiasan dalaman, ia dapat memberikan titik tambah yang menarik jika digunakan dengan baik dan sewajarnya.

 

Musuh terbesar reka bentuk hiasan dalaman adalah kebosanan.

Bilik yang direka dengan baik sentiasa ada, bergantung kepada saiznya, satu atau lebih titik fokus. Titik fokus mesti dominan untuk menarik perhatian dan cukup menarik untuk menggalakkan penonton/audien untuk melihat lebih jauh. Oleh itu, tumpuan mesti mempunyai kesan yang berkekalan tetapi juga mesti menjadi sebahagian daripada hiasan yang dikaitkan melalui skala, gaya, warna atau tema. Sebuah tv rata ( flat tv ) adalah contoh pertama yang kebanyakan orang berfikir apabila kita bercakap tentang titik fokus bilik.

 

Jika anda tidak mempunyai titik tumpuan semulajadi di ruang anda, contohnya Flat Tv , anda boleh membuat satu dengan menyerlahkan perabot, karya seni, atau dengan hanya mengecat warna yang berbeza dalam satu kawasan. Cuba untuk mengekalkan keseimbangan supaya titik fokus tidak menjadi perhatian utama di ruang terlibat.

 

Jika kita bercakap tentang muzik, kita akan menerangkan rima yang mengalahkan nadi muzik. Dalam reka bentuk hiasan dalaman, irama adalah mengenai pengulangan corak visual. Rima ditakrifkan sebagai kesinambungan, perulangan atau gerakan teratur. Untuk mencapai tema ini dalam reka bentuk hiasan dalaman, anda perlu memikirkan pengulangan, kemajuan, peralihan dan kontras. Menggunakan mekanisme ini akan memberikan rasa pergerakan ke ruang anda, memimpin mata dari satu elemen reka bentuk ke reka bentuk yang lain.

 

Ini adalah video penerangan mengenai prinsip reka bentuk hiasan dalaman yang merangkumi aspek-aspek asas.

 

 

 

 

1. Pengulangan ini ialah penggunaan unsur yang sama lebih daripada satu kali di seluruh ruang. Anda boleh mengulang corak, warna, tekstur, garis, atau elemen lain, atau lebih daripada satu elemen.

 

2. Kemajuan ( progression ) mengambil elemen dan meningkatkan atau menurunkan satu atau lebih sifatnya. Pelaksanaan yang paling jelas ini akan menjadi penggredan mengikut saiz. Sekumpulan lilin yang bervariasi di atas dulang mudah menghasilkan tarikan kerana perkembangan semula jadi yang ditunjukkan. Anda juga boleh mencapai kemajuan menerusi warna, seperti dalam skema warna monokromatik di mana setiap elemen adalah warna yang berbeza dari warna yang sama.

 

3. Peralihan agak sukar untuk ditakrifkan. Tidak seperti pengulangan atau kemajuan, peralihan cenderung menjadi aliran yang lebih lancar, di mana mata secara semula jadi meluncur dari satu kawasan ke tempat lain. Peralihan yang paling biasa adalah penggunaan garis melengkung untuk memimpin mata dengan perlahan, seperti pintu masuk atau jalan penggulungan.

 

Akhirnya,

4. Kontras agak mudah. Menempatkan dua elemen bertentangan antara satu sama lain, seperti bantal hitam dan putih di sofa, adalah ciri utama reka bentuk ini. Perbezaan ini juga boleh tersirat dengan bentuk yang berbeza, seperti lingkaran dan dataran yang digunakan bersama-sama. Sebaliknya boleh menjadi agak meruncing, dan biasanya digunakan untuk memeriahkan ruang. Berhati-hati untuk tidak merosakkan sebarang kerja keras yang telah anda lakukan dengan menggunakan mekanisme lain dengan memperkenalkan kontras yang terlalu banyak!

 

jika anda ingin kan khidmat secara langsung bersama profesional Interior Designer, boleh hubungi kami Arabesque Studio Interior Design Cyberjaya.

atau walk in terus ke Ofis kami di Cyberjaya, klik map ini

 

arabesque

arabesque

This Post Has One Comment

  1. untuk pertanyaan lanjut , boleh hubungi kami

Leave a Reply

Kisah Kami

apabila mata di tutup, mimpi yang indah sentiasa menari-nari di minda. Berada di suatu tempat baharu , memberi nafas baharu. Fantasi dan imaginasi minda ini unik seolah-olah memberitahu kehendak dan naluri diri. Begitulah terbentuk reka bentuk Arabesque yang datang dari hati dan imaginasi. Kami memberikan sentuhan peribadi yang membuatkan anda rasa nyaman dan suci seperti berada di taman syurga dari rekaan interior design kami.

Post Baharu

Ikuti Kami Di Twitter

Follow me on Twitter

Ikuti Video kami di Youtube

Tukar Imaginasi Kepada Realiti.

sales@arabesque-id.com