Reka Bentuk Kontemporari Pilihan 2019

reka bentuk komtemporari

Reka Bentuk Kontemporari Pilihan 2019

 

Sama ada anda baru dalam  dunia reka bentuk dalaman atau telah menjadi Designer selama bertahun-tahun, kadang-kadang ia boleh menjadi sukar untuk memberitahu perbezaan antara setiap gaya reka bentuk . Diakui, terdapat banyak crossover antara reka bentuk estetika dan juga crossover daripada dengan reka bentuk kontemporari. Jika anda pernah tertanya-tanya apa sebenarnya yang menjadikan sesuatu ruang itu “kontemporari,” anda tidak bersendirian, ramai juga tertanya-tanya.

 

Di sinilah kami akan bongkarkan. Post blog kali ini ditulis untuk menghalusi dari luar ke dalam apa itu reka bentuk kontemporari. Teruskan membaca untuk mempelajari ciri-ciri yang menetapkan gaya ini, serta apa yang boleh anda lakukan untuk mencipta paparan ini di dalam rumah anda sendiri. Percayalah, kerana apabila kami katakan ada sebab kenapa reka bentuk ini menjadi pilihan dari semasa ke semasa.

 

Apakah Maksud Reka Bentuk Kontemporari?

Pada dasarnya, perkataan “kontemporari” bermaksud “saat ini,” yang menjadikan gaya ini sangat sukar untuk ditentukan. Merentas masa kembali ke tahun 1970-an, gaya ini unik kerana ia meminjam unsur-unsur dari banyak estetika lain. Reka bentuk kontemporari ini, anda boleh melihat dorangan kepada reka bentuk moden, tradisional, seni deco dan juga futuristik.

 

Satu lagi definisi lagi reka bentuk kontemporari ini adalah bahawa ia sentiasa berkembang. Tidak seperti reka bentuk lain yang lebih kurang , apa yang ada pada “saat ini” mungkin berubah dalam masa beberapa tahun. Hari ini, reka bentuk ditakrifkan pada garis melengkung, warna neutral dan minimalism, tetapi ianyamungkin kelihatan sedikit berbeza pada masa depan.

 

Fokus pada Gaya Bentuk untuk Reka Bentuk Kontemporari

 

Biasanya, apabila kita ingin utarakan pendapat untuk penyatuan ruang, kita akan mencadangkan untuk memfokuskan pada fungsi daripada gaya bentuk. Dalam kes ini, bagaimanapun, kedua-duanya perlu mengambil keutamaan yang sama. Gaya bentuk adalah salah satu elemen asas reka bentuk kontemporari. Ia adalah salah satu elemen yang menetapkan gaya reka bentuk ini berbeza berbanding gaya estetika lain seperti reka bentuk moden.

 

Apabila kita bercakap tentang ” gaya bentuk,” kita benar-benar membincangkan bentuk. Di mana reka bentuk moden sinonim dengan garis-garis yang bersih, hampir kotak-kotak, reka bentuk kontemporari mengambil langkah yang lebih jauh. Ruang ini sering memaparkan campuran kedua-dua garis lurus dan elegan, yang dapat dilihat sebagai sedikit seni dari dasar deco gaya ini.

 

Idealnya, anda perlu memasukkan garis-garis menarik ini dalam pelbagai cara sepanjang reka bentuk. Sekiranya anda sedang membuat proses renovasi, pertimbangkan untuk menambah elemen seni bina yang menarik seperti perapian atau pembahagi bilik. Jika tidak, lakukan usaha untuk memasukkan beberapa perabot, lampu atau elemen hiasan yang melengkung.

 

 

 

Kekal neutral

Warna Neutral adalah asas kepada reka bentuk kontemporari. Sekiranya anda ingin memberi penekanan pada gaya ini , warna hitam, putih, perak dan kelabu hendaklah membentuk sebahagian besar reka bentuk anda. Kadang-kadang, warna “bold solid” juga boleh digunakan, tetapi jika demikian, mereka biasanya berperanan bayangan dan digunakan dengan lancar.

 

Pada akhirnya, anda boleh membuat keputusan sama ada anda ingin memasukkan warna atau kekal neutral. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk kekal neutral, ini adalah idea yang baik untuk memasukkan banyak tekstur dalam reka bentuk anda. Ingat, dalam istilah reka bentuk, istilah “tekstur” merujuk kepada bagaimana item kelihatan seperti ia dirasakan. Pelbagai tekstur akan membantu menambah minat visual ke dalam ruang.

 

 

Dorongkan Pencahayaan Masuk

 

Kunci terakhir untuk mencipta reka bentuk kontemporari adalah memancarkan banyak cahaya di seluruh bilik, memberi perhatian khusus kepada cahaya semula jadi. Dalam kes ini, gaya kontemporari meminjam butiran dari reka bentuk moden pertengahan abad. Sekiranya boleh, jangan biarkan banyak cahaya semulajadi. Dinding bertingkap adalah perkara biasa dalam ruang ini, tetapi jika tiad, lakukan pencahayaan maksimum untuk membiarkan cahaya masuk dari mana-mana tetingkap yang ada.

 

Jika pilihan anda untuk cahaya semulajadi tiada, anda boleh mencuba pilihan-pilihan lain.

 

Ambient Light:

Juga dikenali sebagai pencahayaan umum, cahaya ambien mengisi sebahagian besar bilik dan membolehkan anda bergerak dengan selamat. Ia biasanya datang dari pencahayaan tertutup, lampu trek atau lampu lekapan dinding yang dipasang.

 

Accent Light:

Pencahayaan aksen digunakan untuk menyerlahkan titik fokus tertentu, seperti sekeping seni dinding. Lampu gambar, lampu dipasang di dinding atau lampu trek adalah perkara biasa, dan dimmers sering digunakan pada  gaya ini untuk memberikan mood lampu .

Task Light:

Seperti namanya, lampu tugas digunakan untuk membantu anda dalam menyelesaikan fungsi tertentu. Ini boleh jadi apa-apa dari lampu meja ke lampu loket yang menggantung di atas dapur.

 

Sebaik-baiknya, bilik anda akan memaparkan sekurang-kurangnya satu elemen pencahayaan dari setiap kategori. Untuk menambah bakat kontemporari untuk reka bentuk anda, tumpukan pada memilih lekapan yang cantik yang berfungsi dengan baik dengan garis-garis curvy di perabot anda. Anda juga mahu memilih gaya bentuk diperbuat dari kepingan logam.

 

 

Skrol ke bawah untuk lihat bagaimana reka bentuk kontemporari menghiasi ruang kediaman anda

 

ROUNDED LINES SOFTENING BOLD STRUCTURES

reka bentuk komtemporari 15

CRISP WHITE AND GREY WITH METALLIC FINISH

reka bentuk komtemporari 15

LUXURY AND NEUTRAL TONES

VINTAGE CONTEMPORARY STYLE

reka bentuk komtemporari 15

 STUNNING SEATING SIMPLICITY

reka bentuk komtemporari 15

GENTLEMAN’S OFFICE STYLISH SYMMETRY

reka bentuk komtemporari 15

SMOOTH FLOWING CURVATURE

reka bentuk komtemporari 15

 BOLD ARCHITECTURE BALANCE

reka bentuk komtemporari 15

URBAN ARTISTIC CONTEMPORARY FLAIR

reka bentuk komtemporari 15

LIGHT AND DARK CONTRASTS

reka bentuk komtemporari 15

EXQUISITE LINEAR DETAILING

reka bentuk komtemporari 15

BOLD, CLEAN LINES ENHANCING SPACE

reka bentuk komtemporari 15

 ACCESSORISED TO CONTEMPORARY PERFECTION

reka bentuk komtemporari 15

 SIMPLICITY AND SOPHISTICATION

reka bentuk komtemporari 15

 

 

jika anda mahukan Reka Bentuk Kontemporari ini di kediaman rumah, ofis atau Show Unit anda, boleh hubungi kami Arabesque-ID atau walk-in terus di Ofis kami di Cyberjaya

arabesque

arabesque

Leave a Reply

Kisah Kami

apabila mata di tutup, mimpi yang indah sentiasa menari-nari di minda. Berada di suatu tempat baharu , memberi nafas baharu. Fantasi dan imaginasi minda ini unik seolah-olah memberitahu kehendak dan naluri diri. Begitulah terbentuk reka bentuk Arabesque yang datang dari hati dan imaginasi. Kami memberikan sentuhan peribadi yang membuatkan anda rasa nyaman dan suci seperti berada di taman syurga dari rekaan interior design kami.

Post Baharu

Ikuti Kami Di Twitter

Follow me on Twitter

Ikuti Video kami di Youtube

Tukar Imaginasi Kepada Realiti.

sales@arabesque-id.com